Mängd | Råvara/produkt | Info | Leverantör |
---|---|---|---|
1000 g | mjöl, tipo 00 | ||
650 ml | vatten, kallt från kranen | ||
25 g | salt | ||
2 g | jäst, färsk |
Förberedelser
- Mät upp alla ingredienser.
- Ta fram en stor bunke för att blanda samma alla ingredienserna.
- Se till att ha tillgång till en yta för att knåda degen.
Degen
- Börja med att blanda samman vatten och salt, så att saltet helt löses upp i vattnet.
- Rör ned ca 1 dl av mjölet i bunken med vattnet.
- Lös upp jästen i vätskan.
- Tillsätt resterande av mjölet och blanda med en slev eller handen.
- Knåda degen i bunken tills du jobbat in mjölet i degen.
- Lägg lite mjöl på den yta du skall knåda degen.
- Knåda i ca 10-15 minuter och tillsätt lite mjöl vid behov.
Jäsning - Steg 1
- Lägg degen i en stor bunke, som penslats med lite olivolja.
- Förslut bunken med ett lock eller platsfilm.
- Låt degen jäsa degen i en 2 timmar.
Jäsning - Steg 2
- Efter två timmar delar du upp degen i 8 st á 210 g bollar.
- Vik bollarna några gånger in mot botten av bollen. Målet är att skapa en sträckt fin boll.
- Nu skall bollarna jäsa täckta mellan 4-20 timmar i rumstemperatur.
Tillagning
- Placera pizzastenen i grillen och värm upp grillen till hög temperatur.
- Forma bollarna till snygga pizzor.
- Tillsätt tomatsås och önskade tillbehör.
- Tillaga på pizzastenen tills du får en läckert frasig pizza